ADVERTISEMENT
New Balance Promotie Artikel

Hoe Deze Danser Hardlopen Gebruikt Om Tot Rust Te Komen

“Mijn leven is letterlijk 90% dansen,” grapt Grace Sequoia meteen wanneer we haar ontmoeten voor het interview. Ze is een freelance danser, dansleraar en -choreograaf, en wanneer ze niet in de studio aan het repeteren is, is ze waarschijnlijk op repeat naar een trap track aan het luisteren dat haar net heeft geïnspireerd voor de volgende choreografie. De Hamburgse heeft haar liefde voor deze kunstvorm – en dus haar carrière – relatief laat ontdekt. Op zestienjarige leeftijd gaf ze zich spontaan en zonder enige verwachtingen op voor een danscursus… en is daarna nooit meer gestopt. “Het is nooit te laat om ergens mee te beginnen. Dat zie ik vaak bij mijn studenten, die echt van overal komen, allemaal verschillende leeftijden hebben, en het is heel motiverend dat ze allemaal samenkomen! Dansen is voor iedereen gemaakt. Net als hardlopen.”
AdvertisementADVERTISEMENT
We spraken met Grace als onderdeel van de “Run Your Way”-campagne van New Balance, die precies om dit onderwerp draait. Samen met het sportkledingmerk introduceren we verschillende gezichten van hardlopen, hun verhalen en motivaties, en willen we het voor eens en altijd duidelijk maken: het maakt niet uit hoe, waarom, hoe snel, hoe lang. Het gaat erom dat je rent. Grace blijft het ook keer op keer benadrukken: “Bij hardlopen is er geen vorm, geen eisen waar je aan moet voldoen om jezelf als hardloper te beschouwen. Wees niet te kritisch voor jezelf! Hardlopen draait meer om voelen, en dat… zou goed moeten voelen.”
Er zijn veel redenen om te beginnen met hardlopen. En zelfs nog meer redenen om het vol te houden. “Ik ben pas twee of drie jaar regelmatig aan het hardlopen,” vertelt de danser ons. “Het begon voornamelijk als cardiotraining om me fit te houden voor mijn werk. Omdat ik veel tijd binnenshuis doorbreng, in de studio, geniet ik er ontzettend van om in de natuur te hardlopen. En zo is het dus eigenlijk mijn persoonlijke momentje voor mezelf geworden. Met frisse lucht en hopelijk een paar zonnestralen.”

Nel running, non c’è un requisito o una forma particolare che devi seguire per definirti un runner.

Nadat ze haar rondjes in het lokale park heeft gedaan, voelt Grace zich “goed. En vermoeid.” Ze voegt eraan toe: “Ik heb die fysieke vermoeidheid soms nodig, dat gevoel van complete ontspanning. Na het hardlopen voelt het alsof ik alle stress en angst uit mijn lichaam heb losgelaten. Als ik veel aan mijn hoofd heb, laat ik dat vaak los via mijn lichaam. Ik geloof echt dat we hoofdproblemen niet met ons hoofd kunnen oplossen, maar met ons lichaam. En na fysieke activiteit voel ik een absolute kalmte en denk ik alleen maar: wauw, dat voelde echt goed. Dan beginnen er allerlei processen in het lichaam. Ik krijg honger, eet iets en neem een douche. Het zijn allemaal dingen op een lijstje dat we nodig hebben om ons beter te voelen. Ik zeg niet dat hardlopen het perfecte geneesmiddel voor blijdschap is, maar het helpt wel.”
AdvertisementADVERTISEMENT
Hardlopen als hulpmiddel voor welzijn en gezondheid betekent ook dat je jezelf niet moet forceren om iets te doen. “Ik ben erg gemotiveerd om te gaan hardlopen als de zon schijnt,” lacht ze. Soms laat Grace haar hardloopschoenen staan, als het buiten bijvoorbeeld te koud, nat en grauw is. “Soms vergeten we aan hoeveel informatie en input we dagelijks worden blootgesteld, en hoeveel we de hele tijd moeten functioneren. We verbruiken elke dag een hoop energie. En dan is het erg normaal voor ons om dingen te horen zoals: vandaag ga ik gewoon op de bank zitten. En dat doe ik ook, en dat is ook erg fijn.”

Het is zo’n cliché dat we elke ochtend supervroeg opstaan. Veel mensen stellen zich zoiets voor als ze aan hardlopers denken, maar dat is helemaal niet nodig.

Voor deze creatieveling, die is opgegroeid in een huis vol kunstenaars en muzikanten, hoeft hardlopen helemaal niks te doen behalve goed voelen en juist voelen. En ze heeft geen spijkerharde routine. “Het is zo’n cliché dat we elke ochtend supervroeg opstaan en met een brede lach op ons gezicht gaan hardlopen, het liefst met onze hond die heel braaf meerent. Veel mensen stellen zich zoiets voor als ze aan hardlopers denken. Maar dat is helemaal niet nodig.” Wat als we gewoon alles wat we ooit over hardlopen hebben gedacht vergeten, en helemaal bij het begin beginnen? Laten we gewoon gaan hardlopen omdat we dat kunnen, en omdat we ons er goed door voelen. “Sommige mensen hebben regelmatige beweging nodig en kunnen ontspannen door een rustig rondje hardlopen, en anderen hebben echt die rush en adrenaline nodig,” voegt ze eraan toe.
Voor Grace is een powerwalk soms al voldoende, afhankelijk van haar energieniveau en gemoedstoestand die dag. “Ik ben niet iemand die het meteen op een sprinten zet en zich aan tijden of afstanden probeert te houden, of stappen probeert te tellen. Ik doe het volledig gebaseerd op hoe ik me die dag voel. Ik heb de voorkeur om naar mijn lichaam te luisteren en erop te reageren.”
AdvertisementADVERTISEMENT
Precies dat idee van ‘de druk wegnemen’ heeft Graces echt verlangen om te hardlopen ontketend. Ze heeft tenslotte vaak al genoeg druk op het podium.
Als jij ook je eigen manier van hardlopen wil ontdekken, klik dan hier om meer te weten te komen over de “Run Your Way”-campagne van New Balance.
AdvertisementADVERTISEMENT

More from Fitness

R29 Original Series

AdvertisementADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT