The Unique Setup Of These Separate Apartments Is Brilliant

Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
By Caroline Williamson
This 65-square-meter (699-square-foot) apartment in Barcelona was renovated by Miel Arquitectos and Studio P10 as a flexible home for coexistence. Two independent units are on either side of the elongated space, with a central communal area in the middle.
In each of the separate units, the teams tackled the four basic requirements — sleep, work, relaxation, and hygiene. The common space houses the kitchen and dining room, along with the social functions. The goal with the design was to balance privacy, giving residents the ability to close themselves off in their respective spaces without blocking the natural light for the rest of the apartment.
Advertisement
1 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
An industrial parquet floor was used. Its clean lines provide a nice juxtaposition with the rugged, exposed brickwork that's been painted over in cool white.

2 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
The designers were able to reuse (and replace) some of the original hydraulic mosaic tiles, adding an eco-friendly element to the space. The kitchen was also reused and adapted to the apartment.
Advertisement
3 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
This center unit doubles as a wine rack and storage for other kitchen pieces.
4 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
The simple, blue kitchen chairs are a nice fit for the otherwise neutral space.
5 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
Note the details in this bedroom area: space above the bed for storing, built-in reading lights, and a bedside shelf that works as a tiny nightstand.
6 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
Within each of the private spaces, there’s a multipurpose loft above the beds for storage or hanging out. The open space also allows for more light to reach the shower with the glass panel at one end.

7 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
Again, the yellow chairs shown here provide a splash of color that enlivens the mostly white room.
Advertisement
8 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
The loft level adds somewhat usable square footage, or at least some additional storage space.

9 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
The furnishings are simple, with unfinished wood and clean, basic furniture pieces.

10 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
Wooden beams and exposed brick, even in the bedroom, add welcome character next to the modern decorating touches.
11 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
Each of the private spaces also has its own bathroom, so residents don’t have to share.

12 of 12
Photo: Courtesy Of Asier Rua/Design Milk.
The bathroom storage was as well thought out as the rest of the apartment.

Next: This Artist's Residence In Israel Is Functional And Welcoming
Advertisement

More from Home

Watch

R29 Original Series